Coach Karim docent aan chauffeursschool ‘Vrachtwagenpiloot’


Bron: Flows

Het Mechelse transportbedrijf Van Dievel start een eigen school: ‘Vrachtwagenpiloot’. Lesgever Karim Halli, zelf doorgegroeid van chauffeur naar coach/mentor, gelooft in een individueel traject voor elke kandidaat, aangepast aan de persoon.

Het toenemende chauffeurstekort is een gekende uitdaging in de transportsector. Terwijl de instroom van nieuwe chauffeurs te beperkt blijft, stijgt de gemiddelde leeftijd van de actieve chauffeurs jaar na jaar. Het Mechelse transportbedrijf Van Dievel wil niet in termen van problemen denken, maar van oplossingen. Met zijn nieuwe chauffeursschool ‘De Vrachtwagenpiloot’ ambieert het om de instroom naar het beroep te vergroten.

“Op zaterdag 24 september organiseerden we een opendeurdag om de school voor te stellen en meteen konden we al 25 mensen overtuigen. Zij zullen nu gescreend worden. Van zodra we ons samen met een kandidaat engageren voor een eventuele samenwerking, wordt een opleidingstraject op maat van de kandidaat uitgestippeld. Kandidaten krijgen de kans om al eens een rit te maken met hun toekomstige collega’s”, zegt Louis De Wael (links op de foto), managing director van Van Dievel Transport. “De opleiding tot vrachtwagenchauffeur verloopt voor iedereen anders. Zo is het verloop afhankelijk van het feit of je al dan niet al een rijbewijs hebt. De opleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans en Engels.”

Maatwerk
Karim Halli (rechts op de foto) ging elf jaar geleden aan de slag als vrachtwagenchauffeur bij Van Dievel, maar hij ontfermt zich intussen al vier jaar als coach-mentor over nieuwe en aspirant-chauffeurs bij Van Dievel. Zo is hij ook verantwoordelijk voor code 95-lessen: “De sector van transport en logistiek is bij velen nog te onbekend. Wij willen de drempel verlagen met deze school. Zo hebben we iemand binnen ons bedrijf die de overstap maakte van de post naar een job bij Van Dievel als vrachtwagenchauffeur. Het is een kwestie van je aan te passen aan verschillende profielen. Terwijl de ene liever ‘s ochtends rijdt, leent iemand anders privéleven zich meer tot nachtwerk. Op die noden moet je inspelen.”

Doorgroeimogelijkheden
Wat Karim overtuigde om zelf als chauffeur aan de slag te gaan bij Van Dievel? “De doorgroeimogelijkheden die je hier krijgt. Zo ben ik naast mijn activiteiten als chauffeur eerst ook nog peter geworden van collega-chauffeurs. Vandaag geef ik zelf les als mentor-trainer en stoom ik anderen klaar voor de job. Dat geeft me voldoening.”

Chauffeurs of kandidaat-chauffeurs die kennis willen maken met de nieuwe chauffeursschool, kunnen terecht op de tweewekelijkse Jobkaffees bij Van Dievel. Het eerstvolgende wordt georganiseerd op vrijdag 7 oktober.